Snurr

Så mycket snurrar runt i skallen nu. Tänker att jag ska skriva något – tänker sedan att jag tvärtom inte ska skriva det, att jag borde spara mig (för vadå? Glömmer ni bort mig om jag är tyst i ett år? Glömmer jag själv bort vad det var jag skulle säga?)

Uppmärksamheten kommer som en våg efter skalvet, det är så dags nu, när jag inte är med längre, och varför jag i strålkastarljuset, det är ju inte mig själv som jag pekat på; å andra sidan förstår jag behovet av att förstå en röst man hör ofta och att se människan bakom tankarna. Och jag måste ju hjälpa tidningarna få ut texterna. Vill inte, vill, som det står i sången.

Det jag saknar och saknat och inte egentligen förstår att det fortfarande inte finns i de stora tidningarna är löpande bevakning på nyhetssidan av Sveriges största organisation, på många sätt och för många svenskar ännu så mycket myndighet. Nyhetscheferna måste ju också ha läst krönikorna och debattartiklarna och ledarsticken? Jag skulle åkt till Sigtunastiftelsen på fredag för ett möte med andra journalister om religion men det var bara jag som kunde komma.

Det finns intresserade läsare för artiklar som inte skrivs.

I väntan på den bevakningen: opinionsbildning och kulturjournalistik.

Här är en intervju med mig i senaste Budbäraren, EFS (Evangeliska Fosterlandsstiftelsen) tidning. Elin Liljero Eriksson har skrivit och Rickard L. Eriksson har tagit bilderna. Läs gärna hela numret. Det går att klicka upp sidorna så att den fyller hela skärmen (fullscreen). Jag uppfattar att redaktionen gjort ett ambitiöst försök att ta in #metoo. Jag får fortfarande mejl om ”Killarna”. Om man tänker att man kan avfärda det som något dumma Sofia hittade på – det kan man inte. Det är mycket större än så.

Jag tror att man är förvånad över nedslaget som #metoo gjorde för att man trodde att vi hade kommit längre än vi har.

2 kommentarer på “Snurr

  1. Tack för att du delar dina tankar Sofia. För att du använder din röst till att slå ann till frågeställningar där du kan ge vidare utrymme för läsaren att själv reflektera kommentera och fortsätta fundera. Det ger mig hopp om en framtid mindre trångsynt och exkluderande. Mer vidsynt tillåtande övervägande och avvägd mot att vi börjar ändra det som faktiskt går och måste förändras. Jag följer dig med stort intresse och ser fram emot få ta del av fortsättningen. Frid och Allt Gott.

    Gillad av 1 person

  2. Fin artikel!
    Jag känner igen mig i din berättelse om att komma till kyrkan och bli hänvisad färdiga roller. Så länge man tycker om att sjunga kan man nog hitta en kör att engagera sig i. Men om man vill något mer så är många församlingar stela i sina former. Även om jag inte ser någon lösning så känns det positivt att veta att jag inte är ensam om att se problemen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s