Arosia – min bok ute nu!

Ni får tänka er en sån där glitterram runt det här inlägget nu, som Tingeling gör runt julkorten i Kalle Ankas jul på tv.

Om du inte är så intresserad av den svenska kyrkan och körer och organister, av gosskörer idag och flickskolor på 1600-talet, eller musikens villkor i dagens samhälle, musikklasser och dirigentpedagogik, amatörkultur och scenkonst, traditioner och kulturarv, skolhistoria och psalmhistoria, av kyrkans roll för skolträdgårdar och tillverkningen av cigarrer, av moderna svenska städer och deras historiska rötter, och Svenska kyrkan som folkkyrka i ett pluralistiskt och sekulärt samhälle, då kan du hoppa över den här boken… i alla fall efter att du har läst det första kapitlet.

Men om du är intresserad av det och gillar hur jag skriver får du gärna läsa min bok Arosia. En berättelse om människor och musik i Västerås domkyrka.

Boken har kommit till på initiativ av domkyrkomusikerna där. I år är det hundra år sedan körledaren Bror Samuelson föddes 1919. Bror startade körer i domkyrkan och Västerås musikklasser som skolat tusentals sångare. Dessutom är det fyrahundra år sedan skolmannen och entreprenören Johannes Rudbeckius blev biskop i Västerås 1619. När vi hade konstaterat det, kom någon på att den wallinska psalmboken antogs 1819, när Johan Olof Wallin var domprost i Västerås. 

Så då blev det en bok som utgår från åren 1619, 1819, 1919, 2019. För att idag, och vilka vi är, och vart vi är på väg, hör ihop med var vi kom ifrån.

Jag har gått in i arbetet på kyrkans uppdrag som en writer in residence och skriver självständigt om vad jag ser och tänker. Det är modigt av dem att släppa in mig i sitt arbete för att reflektera över det! Musiken kan vara det äldsta i hela kyrkan, ibland mycket äldre än föremålen, men den uppstår i stunden och finns bara i nuet. Det gör idén om ett kulturarv annorlunda när det gäller musiken. Men vad innebär det? Alla säger att musiken är viktig, men är den det? I så fall varför? Hur har man tänkt om musiken förr i tiden? Min förhoppning är att boken kan bli ett underlag för samtal om musiken i kyrkan i stort.

Den finns hos bokhandlare att beställa eller köpa från nätet. Den som befinner sig i Västerås kan köpa boken i domkyrkan.

Du kan köpa Arosia direkt från mig om du vill boken signerad. Det tar oftast längre tid att få hem boken från mig än från bokhandlare, men om du vill kan du ändå köpa den från mig. Mejla namn och adress till sofialillyjonsson@me.com. Ange om du vill få den signerad. Jag kommer att svara med betalningsinformation. När betalningen kommit in skickar jag boken.

Portot är beräknat på en bok. Om du vill köpa fler mejla mig så räknar vi ut vad det blir.

Arosia + nersmugglade teser (inkl porto): 250 kr.

Arosia + nersmugglade teser + pamfletten Kritikens främlingskap (inkl porto): 290 kr.

Pressexemplar beställs hos förlaget. Kontakta sara@gidlunds.se

Kartonnage 256 s. Utgivningsår 2019. ISBN 978-91-7844-409-0

Länk till boken hos förlaget: http://www.gidlunds.se/enbok.php?isbn=978-91-7844-409-0

Arosia släpps officiellt för körer och media på första advent i Västerås domkyrka, mitt under repetitionerna inför kvällens stora adventskonsert med domkyrkans alla körer.

Alla andra uppmanas att komma på kvällen. Titta bara:

1 december Västerås domkyrka

Det är advent!

kl. 18:00 – 19:00

Präst: Johan Sköld

Musiker: Johannes Skoog

Västerås domkyrkas alla körer

Brasskvintett från Livgardets dragonmusikkår

Johannes Skoog & Johan Hammarström orgel

Eva-Marie Hopstadius, Joakim Olsson Kruse & Johan Hammarström dirigenter

Repertoar

Otto Olsson Advent

Georg Joseph Vogler Hosianna

Georg Friedrich Händel Dotter Sion

Melodi från Boda Bereden väg för Herran

John Rutter Kom Jesus, kom Immanuel

Simon Johnson Adventspsalmer arrangerade för församlingssång, kör, brasskvintett, pukor, 

Simon Johnson Gaudete

Konsertlängd 1 h

Fri entré • Kollekt till Svenska kyrkans internationella arbete – julinsamlingen

Låt ljuset bryta igenom vintermörkret. Fira in advent i domkyrkan med klassiska adventssånger, psalmer och adventsstycken specialkomponerade för domkyrkan. 

I årets adventskonsert medverkar en brasskvintett ur Livgardets dragonmusikkår, som är en mycket älskad del av Stockholms musikliv inte minst genom sina beridna vaktparader.

Gott nytt kyrkoår!

Arosia_Front_Print bild