Statistik kontra kritik

Presskonferensen kl 14: Socialstyrelsens Thomas Lindén påpekar att de flesta äldreboenden fungerar bra, att det är många fler som är friska än som är sjuka, och att det finns kommuner, till exempel Ale kommun, som inte har någon smittad på äldreboenden alls. (Efter en kommentar från en journalist som säger att media har haft svårt att få ut uppgifter från en del kommuner gör Thomas Lindén förbehållet att det i alla fall sägs vara smittfritt i Ale.) Hela hans inlägg på presskonferensen handlar om det här.

Efter honom kommer Lena Nyberg som är generaldirektör vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. (Dessa myndigheter som puttrar omkring därute som man aldrig har hört talas om!) Hon är här för att tala om hur coronakrisen drabbar unga i Sverige.

Hon säger:

– Vi får regelmässigt rapporter om bristande skolgång. Det vet vi kommer leda till att det blir fler unga som slutar grundskolan utan gymnasiebehörighet och fler unga som slutar gymnasier utan en studentexamen.

Dessa två inlägg från myndigheter efter varandra använder sig av statistik och kritik egentligen på precis samma sätt som de gör som kritiserar dem. Lena Nyberg sa inte att de flesta barn går i skolan. Hon sa inte att det finns kommuner där faktiskt alla barn går i skolan nu under pandemin, fastän det förmodligen gör det. Men när Thomas Lindén ville försvara sig för kritik som ser ut på precis det sätt som Lena Nyberg för fram – en hel del rapporter om det som inte är bra – avbröt han inte henne och sa att det där får man nyansera, de flesta elevers skolgång fungerar bra, och så vidare.

Så kan man använda statistik och kritik och det är viktigt att se hur man gör det, att se verktygen som används. För den sortens försvar, att räkna upp det som funkar när någon pekat på något som inte funkar, är förstås inte svar på frågan. Det är som damen som kommer in i butiken och ser att äpplena är ruttna och påpekar det för personalen, som svarar: ”Jamen päronen är fina!”.

*

För övrigt såg jag i nyhetsflödet att det flimrade förbi en rubrik om att den tyska ”sexhandeln” öppnat upp igen med restriktioner om att man måste ha munskydd och inte får ha gruppsex. Att det finns de som försvarar den här verksamheten, och vill införa den i Sverige, är ett sådant korrupt bevis hos människan, en sådan djup skada.