Bye bye skitsoffa

Med några år på nacken och hatad från första veckan har den felande länken bäddsoffan Backabro från Ikea Kungens kurva äntligen mött de saliga jaktmarkerna på en närliggande återvinningscentral.

För vad gör man med en soffa som inte går att sitta i? Ja, man säljer den ju inte, om man har någon moral. 

(Inte som Ikea Kungens kurva alltså, som gärna säljer en sådan.)

Min mamma köpte en bäddsoffa. 25 års garanti! Quality of Sweden. Backabro från Ikea.

Ur Ikea-katalogen 1981. När Kamprad fortfarande levde!
Ur Ikea-katalogen 1981. När Kamprad fortfarande levde!
Wissenschaft mit Dr Raab
Wissenschaft mit Dr Raab

Jag antar att testpatrullen missade att rulla sin attrapp-röv över just den här modellen. Kanske hade de ingen maskin som provar hur soffan är konstruerad ifråga om hur svanskotan glider ner och förbi sittdynan när man sitter i den.

Uppbäddad skapar soffan ett helvetesgap mellan huvud och rygg som man måste palla upp med externa kuddar medan ryggraden upplever sovkomforten från finska vinterkriget på den lövtunna madrassen över träribborna.

Långvarigt sittande i soffan ger inflammation i nacken.

Ja, ni fattar. Konstruktionsfel.

Det har förvånat oss att Ikea Kungens kurva inte accepterar en reklamationen av det här missfostret. Ikea är ett multinationellt bolag, men det har inte tidigare brukat vara som t ex Apple som har kundarrogansen som en sorts varumärke. Ikea har Ingvar Kamprad-svenskt bjudit på skruvar när man tappat bort dem och alltid tagit emot reklamationer. Det är liksom inte likt Ikea att tvinga gamla damer till sjukgymnast för att möblerna har konstruktionsfel (true story).

Det kanske var fel person som jobbade på Ikea Kungens kurva just då. Förmodligen. Alldeles säkert. Och så gick det i klinch. Jag behöver inte trötta ut er med redogörelser av våra försök att med argument få dem att häva köpet.

Det har däremot inte förvånat oss att upptäcka att Ikea har slutat sälja modellen. Man har alltså fått god hjälp av kunderna som har klagat.

För vi är ju inte ensamma om att upptäcka bäddsoffan Backabros brister. Ikeas Möbellaboratorium och Dr Raab har nog också läst omdömena från ledsna sittare/sovare jorden runt: 

Lill-Leif skriver kort och gott:

En tämligen horribel historia, både sittmässigt och liggmässigt.

I Australien skriver Alderson: 

I wish I had read the reviews before I bought this product.

I have read these reviews whilst being on hold to Ikea customer service. I bought the Backabro sofa bed in July 2017, it has been slept on a handful of times for one night at a time, either by kids or my elderly mother, I have just tried to put it away and what a struggle that was! I now realise why! the rear bar is completely bowed!!!!! No idea how this has happened! I am really hoping that this is covered by manufacturing warranty! I cringe whenever I have guests as I know the frustration I have going from sofa to bed! Thankfully this product is now discontinued! No wonder!!!

Bunty J i Canberra: 

The Backabro is a backabreaker!!

After trialing the backabro sofabed instore, it seemed to work seamlessly and to be a comfortable alternative to other sofa beds I’ve had the misfortune to sleep on. Not so, it took ten hours to assemble, the top part of the bed, i.e. from mid-shoulders to top of head was completely unsupported by the sofa cushions when used as per instructions (the mattress part was lovely though and one of the things that attracted me to this bed in the first place) and the mechanism was faulty which made closing the bed a back breaking, frustrating and energy sapping experience. After five attempts at uploading a short video outlining the issue, IKEA customer service agreed to refund my money and send a delivery truck to pick up the bed… completely disassembled in the original packing, if possible. I wanted to scream or throw myself off a cliff or both but dutifully did as I was told so as not to jeopardise the $799 refund owing to me. I had eleven (from the original four) parcels ready for the delivery guys two days later and was thrilled to see the back of the backabro. This product is not worth the time, effort and money. I went to Snooze a week later and bought a similar but better quality, fully assembled sofa bed off the floor (so I knew it worked) and for an extra $200 had it delivered and ready to use within days.

Olga förklarar: 

terrible sofa bed

This sofa bed is probably the worst buy I have done. It is very complicated to open and close. I even got bad reviews from my guests due to this sofa, which also has a glitch when closing. The mechanism is easy but it doesn’t work properly. I dont recommend this product at all.

Från Polen läser vi signaturen Nick:

Soffan är väldigt fin, tyvärr har designern definitivt inte tänkt på att utveckla den. Efter att ha vikts ut får vi inte en jämn del under ryggen, madrassen är bara under benen och den nedre delen av ryggraden, och huvudet sjunker ner i kuddarna. Massaker.

Ceneo: 

Soffan är obekväm för både att sitta och sova. När du sitter, kollapsar madrassen som du sitter på, och det är ännu värre med sovfunktionen – efter att kuddarna viks ut under huvudet kollapsar de och ett hål görs mellan madrassen och kuddarna …

Nej, det här är kanske inte världens substantiellaste kulturtext. Men det är i alla fall kritik. Och jag vill bara att länken ska dyka högt upp på Google när man söker på Ikea soffa ikeasoffa bäddsoffa backabro betyg omdöme Kungens kurva

Alltså: Ikea soffa ikeasoffa bäddsoffa backabro betyg omdöme Kungens kurva.

Ingvar Kamprad gråter och skäms. Och jag hatar HATAR att man ska behöva bråka så förbannat för att bara få det som man betalat för.

Om någon på Ikeas public relations-avdelning faktiskt vet hur man vårdar kundrelationer finns min adress på startsidan. Hör ni av er så kanske det kan bli en uppdatering, så att de som söker på Ikea soffa ikeasoffa bäddsoffa backabro betyg omdöme Kungens kurva får veta det.

Om inte det finns nån uppdatering så är ju det också information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s